top of page

Verplichte e-facturatie vanaf 2026: wat, hoe & waarom?

Vanaf 1 januari 2026 wordt e-facturatie verplicht voor alle Belgische btw-plichtige bedrijven in een B2B-context. Dit betekent een fundamentele verandering in hoe bedrijven facturen opstellen, verzenden en ontvangen. Maar wat houdt deze maatregel precies in? Hoe kan jouw bedrijf zich voorbereiden? En wat zijn de voordelen van e-facturatie? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.


Wat is e-facturatie?

Elektronische facturatie, ook wel bekend als e-facturatie of e-invoicing, is een proces waarbij facturen elektronisch worden verzonden, ontvangen, verwerkt en opgeslagen, in plaats van op papier.

In tegenstelling tot het traditionele papieren facturatieproces, waarbij facturen fysiek worden afgedrukt en per post worden verzonden, worden e-facturen digitaal gecreëerd, verzonden en verwerkt via elektronische systemen en netwerken.


Het verzenden van een factuur in pdf-formaat via e-mail wordt niet beschouwd als e-invoicing. Het automatiseringsaspect blijft daarbij achter, omdat het medewerkers zijn die de pdf factuur maken, lezen, beoordelen, versturen of invoeren.


Het essentiële kenmerk van e-invoicing is dat de factuur wordt opgeslagen in een digitaal formaat, een xml-bestand in gestructureerde UBL-formaat (Universal Business Language). Hierdoor kan de factuur sneller worden herkend, verwerkt en geïntegreerd door computersystemen, boekhoudsoftware en andere zakelijke toepassingen. Dit maakt een naadloze en efficiënte uitwisseling van factuurinformatie mogelijk tussen handelspartners.


Voor wie geldt de verplichting?

Vanaf 2026 wordt e-facturatie in België ook voor B2B-facturen wettelijk verplicht. Bedrijven moeten vanaf dan hun facturen elektronisch versturen naar andere bedrijven, via het beveiligde PEPPOL-netwerk. Om dat mogelijk te maken, zal elk bedrijf zich moeten registreren op Peppol. Eens de registratie in orde is, kunnen elektronische facturen veilig verstuurd en ontvangen worden via dit netwerk.


De nieuwe regels zijn van toepassing op:

  • Alle Belgische btw-plichtige bedrijven die actief zijn in een B2B-context;

  • Leden van btw-eenheden en Belgische vaste inrichtingen;

  • Btw-plichtige leveranciers en afnemers, tenzij zij onder specifieke uitzonderingen vallen.


Uitzonderingen gelden bijvoorbeeld voor:

  • Btw-plichtigen die uitsluitend vrijgestelde handelingen verrichten;

  • Leveranciers die vallen onder een forfaitaire regeling of failliet zijn.


De verplichting geldt voor alle leveringen van goederen en diensten die voor btw-doeleinden in België plaatsvinden.


Wat zijn de voordelen van e-facturatie?

E-facturatie biedt tal van voordelen:

  • Snellere betalingen: Het digitale proces zorgt voor een kortere doorlooptijd, wat een positieve impact heeft op de cashflow.

  • Minder fouten: Digitale verwerking vermindert het risico op fouten die kunnen voorkomen bij handmatige gegevensinvoer.

  • Verbeterde beveiliging: Via Peppol worden jouw elektronische facturen rechtstreeks naar de software van ontvanger gestuurd. Daarnaast biedt het beveiligde PEPPOL-netwerk niet alleen bescherming tegen het verlies van facturen tijdens verzending, maar ook tegen factuurfraude

  • Efficiëntie en kostenbesparing: Bespaar tijd en geld dankzij geautomatiseerde processen en lagere administratieve lasten.


 

Bronvermelding

Van de Lanotte, Verplichte e-facturatie vanaf 2026: Wat, hoe en waarom?, https://www.vandelanotte.be/current/public/nl/nieuws/verplichte-e-facturatie-vanaf-2026-wat-hoe-waarom.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page